Kysymys: Mikä on vuokralaisen vastuu kalustettuna vuokratun asunnon huonekaluista?
Hei! Olemme vuokranneet kalustetun asunnon kahdeksi vuodeksi, ja nyt muuton yhteydessä vuokranantaja on huomannut suuria rasvatahroja olohuoneen ruokapöydässä. Hän haluaa nyt rahallisen korvauksen tästä, mutta mielestämme tämä kuuluu normaaliin kulumiseen. Olemme käyttäneet pöytää vain ruokailuun, mutta siihen on silti tullut rasvatahroja. Olemmeko korvausvelvollisia?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.
Kalustettu vuokra-asunto ja huolellisuusvelvoite
Vuokralaisen huolellisuusvelvoitteesta yleisesti
Asuinhuoneistojen vuokraamisesta säädetään laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta. Laissa on asetettu vuokralaiselle huolellisuusvelvoite, jonka mukaan vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Vuokralainen ei ole vastuussa sellaisesta asunnon tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu huoneiston käyttämisestä vuokrasopimuksessa yksilöityyn tarkoitukseen. Vuokranantaja siis vastaa huoneiston kunnossapidosta, jos siitä ei ole nimenomaisesti sovittu toisin. Tavanomainen kuluminen tarkoittaa esimerkiksi huoneiston seinä- ja lattiapintoihin normaalista elämisestä aiheutunutta kulumista vuokra-ajan myötä.
Huolellisuusvelvoite kalustetussa vuokra-asunnossa
Jos asunto vuokrataan kalustettuna, vuokralaisen velvollisuus hoitaa huoneistoa huolellisesti ylettyy myös huoneiston kalusteisiin. Vuokralaisen on siis käytettävä ja hoidettava kalusteita niiden käyttötarkoituksen ja hoito-ohjeiden mukaisesti. Jos vuokrasopimuksessa on sovittu, että vuokranantaja vastaa kalusteiden kunnossapidosta, ei vuokralainen ole vastuussa niiden tavanomaisesta kulumisesta, kun vuokralainen on toiminut huolellisuusvelvoitteen mukaan. Kalusteiden tavanomaisena kulumisena voidaan pitää kalusteissa vähitellen tapahtuvaa asumisesta johtuvaa kulumista. Tavanomainen kuluminen voi näkyä kalusteissa esimerkiksi niiden ikääntymisestä ja päivittäisestä käytöstä aiheutuneista jäljistä.
Tavanomaisen kulumisen arviointi
Tavanomaista kulumista arvioitaessa otetaan huomioon muun muassa vuokrasuhteen kesto, asukkaiden lukumäärä sekä huoneistossa tai kalusteissa käytetyt materiaalit ja niiden ikä. Jos kalusteissa käytetty materiaali on esimerkiksi sellainen, että sen pintaan jää poikkeuksellisen helposti jälkiä, on mahdollista katsoa, että vuokranantajan on ottanut tietoisen riskin kulumajälkien syntymisestä huonekalua valitessaan. Lisäksi arviointiin vaikuttaa vuokralaisen menettelyn asianmukaisuus. Asianmukaisuuteen voitaisiin katsoa kuuluvaksi esimerkiksi vuokranantajan antamien kalusteiden hoito-ohjeiden noudattaminen.
Korvausvelvollisuus ja vuokrasopimuksen ehdot
Korvausvelvollisuuteen vaikuttaa tilanteen kokonaisarvioinnissa esimerkiksi se, mitä vuokrasopimuksessa on sovittu kalusteista. Vuokrasopimuksen ehdoista selviää, kuuluuko vastuu huoneiston ja sen vuokraan kuuluvien kalusteiden kunnossapidosta vuokranantajalle vai vuokralaiselle. Mikäli asiasta ei ole vuokrasopimuksessa sovittu, on kunnossapitovastuu todennäköisesti vuokranantajalla. Lisäksi korvausvelvollisuuteen vaikuttaa se, onko vuokranantaja jättänyt olohuoneen ruokailupöytää koskevia hoito-ohjeita ja onko tällaisia hoito-ohjeita noudatettu.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
Ennen sopimusneuvottelua tai mahdollisen riidan yhteydessä autamme sinua sopimuksen läpikäynnissä ja analysoinnissa – kiinteään hintaan. Tämä paketti kattaa max 10 sivua pitkän sopimuksen.
Lue lisää palvelustaTarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa