Kysymys: Voimmeko kieltää entistä työntekijää käyttämästä salaista tietotaitoamme?

Meillä on entinen työntekijä, joka haluaa käyttää salaista ja ainutlaatuista osaamistamme yrityksen ulkopuolella. Miten voimme estää sen nyt ja tulevaisuudessa? Mitkä ovat säännöt?

Legalbuddy vastaa

Kuva asianajajasta


Hei! Kiitos paljon, että käännyitte puoleemme kysymyksellänne.


Lojaliteettivelvoite työntekijän ja työnantajan välisessä suhteessa

Mitä lojaliteettivelvoite tarkoittaa?

Työntekijöitä sitoo lojaliteettivelvoite, jonka mukaan työntekijän tulee toimia työnantajan edun mukaisesti ja niin, ettei hän vahingoitta työnantajan omaisuutta tai vaaranna työnantajan mainetta ja asiakassuhteita työsuhteen aikana. Mahdollinen vahinko voi olla esimerkiksi yrityksen salaisen tietotaidon eli ainutlaatuisten tietojen ja kokemuksen levittämistä yrityksen ulkopuolelle.

Lojaliteettivelvoite koskee kuitenkin vain työsuhteen kestoa ja siksi siitä usein sovitaankin erikseen työsopimuksessa työntekijän kanssa.


Työsopimuksella voidaan selventää lojaliteettivelvoitetta

Työsopimuksessa voidaan myös määritellä, mitä työntekijä saa ja ei saa tehdä työsuhteen aikana ja sen päättymisen jälkeen sekä kenelle yrityksen tieto kuuluu, jotta yrityssalaisuudet ja muu tietotaito pysyvät työnantajalla. Kun asioista sovitaan huolellisesti jo työsopimuksessa, suhde työntekijään selkeytyy ja samalla turvataan arvokas tietotaito ja muut immateriaalioikeudet yrityksen tulevaisuuden innovaatioita, luovuutta ja kilpailukykyä varten. Työnantajan on lisäksi tärkeää tiedottaa työntekijöilleen selkeästi siitä, mitä pidetään salaisena ja arkaluonteisena tietona ja taitona, joka kuuluu työnantajalle.


Kilpailukielto ja salassapitosopimus lojaliteettivelvoitteen jatkeena

Työsopimuksessa voidaan hyödyntää myös muita hyviä ehtoja, kuten esimerkiksi kilpailukieltoa ja salassapitoehtoa, joilla voidaan pyrkiä estämään työntekijän ja samalla mahdollisen tietotaidon siirtyminen suoraan kilpailijayritykseen. Työntekijän kilapilemista työnantajan kanssa voidaan säädellä myös erikseen solmittava kilpailukieltosopimuksella. Kilpailukieltoa tulee kuitenkin käyttää vain erityistapauksissa, joissa sen käyttämiselle on yhtiön toiminnan kannalta erityisen painava syy. 

Asiassa on kuitenkin syytä havaita, että työntekijä työsuhteen aikana kerryttämää tietotaitoa saa työntkeijä käyttää myös seuraavassa työpaikassaan ilman rajoituksia, työntekijä voi niin ikään säilyttää omassa muistissaan asioita, joita hän voi vapaasti hyödyntää.


Työsopimuksen tarkastaminen ja jatkotoimet

On siis tärkeää palata työsopimukseen ja tarkastella, miten oikeuksista ja tietotaidosta on sovittu ja rajoittavatko muut lausekkeet entistä työntekijää jakamasta tietoa.


Tarvitsetteko lisää apua?

Jos tarvitsette lisää apua, autamme teitä mielellämme. Voitte ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.


Saat apua laadukkaan ja juridisesti varman työsopimuksen laatimiseen – kiinteään hintaan.

Lue lisää palvelusta

Ennen sopimusneuvottelua tai mahdollisen riidan yhteydessä autamme sinua sopimuksen läpikäynnissä ja analysoinnissa – kiinteään hintaan. Tämä paketti kattaa max 10 sivua pitkän sopimuksen.

Lue lisää palvelusta

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.