Kysymys: Miten irtisanon työntekijän henkilöön liittyvistä syistä?
Minulla on työntekijä, joka käyttäytyy toistuvasti huonosti töissä. Hän on saanut useita suullisia huomautuksia luvattomista poissaoloista, mutta ei ole korjannut käyttäytymistään. Nyt en halua häntä enää organisaatioon, koska hän on usein poissa eikä täytä perustavanlaatuisimpia velvollisuuksiaan. Mitä minun pitäisi tehdä, jotta voisin irtisanoa hänet henkilökohtaisista syistä ilman seuraamuksia?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestänne.
Työntekijän irtisanominen – mitä työnantajan on hyvä tietää
Irtisanomisen edellytykset
Ennen kuin työnantajana irtisanot työntekijän, sinun tulee selvittää, onko irtisanomiselle lain mukaiset perusteet.
Työsopimuslain mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä ja tällaisia syitä on kaksi:
- tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä
- työntekijän henkilöön liittyvät syyt.
Irtisanomisen poerusteena olevat henkilöön liittyvät syyt
Henkilöön liittyvinä syinä voidaan pitää työsuhteeseen liittyvien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä työntekijän työkyvyn olennaista alenemista siten, että työntekijä ei selviydy enää työtehtävistään.
Henkilöön liittyviä irtisnaomisperusteita ovat esimerkiksi:
- epäasiallinen käyttäytyminen,
- perusteeton työstä kieltäytyminen,
- työtehtävien tekemättä jättäminen,
- luvattomat poissaolot
- epälojaalisuus
Tämän tapauksen olosuhteet viittaavat siihen, että työntekijän irtisanominen henkilökohtaisista syistä voi olla mahdollista.
Irtisanomista edeltävät toimenpiteet
Jotta henkilökohtaisista syistä tapahtuva irtisanominen olisi asiallisesti perusteltu, työnantajan on ensin annettava varoitus ja näin annettava työntekijälle mahdollisuus korjata menettelynsä. Työnantajan tulisi pystyä osoittamaan, että työntekijää on informoitu virheellisen käytöksen olevan sopimatonta.
Todistelutarkoituksessa voi olla hyvä idea pitää kirjaa tapahtumista ja antaa varoitukset kirjallisessa muodossa, esimerkiksi sähköpostilla.
Työntekijän kuuleminen ennen irtisanomista
Jos työntekijä kuitenkin jatkaa virheellistä menettelyään korjausmahdollisuudesta huolimatta, on olemassa asiallinen ja painava peruste irtisanomiseen henkilöön liittyvistä syistä.
Henkilöön liittyvistä syistä tapahtuvan irtisanomisen johdosta työntekijälle on varattava mahdollisuus tulla kuulluksi irtisanomisen perusteesta.
Irtisanominen on suositeltavaa tehdä kirjallisesti
Irtisanomisprosessin viimeinen vaihe on antaa kirjallinen irtisanomisilmoitus työntekijälle henkilökohtaisesti. Irtisanomisilmoituksen voi tehdä myös suullisesti, mutta todistelun helpottamiseksi se kannattaa tehdä kirjallisessa muodossa.
Irtisanomisilmoituksen sisällölle ei ole asetettu mitään määrämuotoa, mutta työntekijän pyynnöstä työnantajan on ilmoitettava kirjallisesti:
- työsuhteen päättymispäivämäärä
- työnantajan tiedossa olevat syyt, joiden vuoksi työsuhde on päätetty
On tärkeää, että työntekijän irtisanominen tehdään huolellisesti ja selkeästi, sillä näin voidaan välttää turhat väärinkäsitykset sekä oikeudenkäynnit.
Tarvitsetteko apua irtisanomisprosessissa?
Irtisanomistilanteet ovat usein melko monimutkaisia ja haastavia. Jos tarvitsette lisää apua, autamme teitä mielellämme. Voitte ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa