Kysymys: Verkkotunnus- vai tavaramerkkistrategia? Miten meidän olisi järkevintä toimia?
Suunnittelemme uudelle yritykselle nimeä sekä verkkotunnusta ja tavaramerkkiä. Olemme kuulleet, että verkkotunnuksiin, tavarmerkkeihin ja muihin vastaaviin liittyy paljon pohdittavaa. Mitä kaikkea meidän tulisi ottaa huomioon?
Legalbuddy vastaa
Kiitos paljon, että käännyit puoleemme kysymyksesi kanssa!
Verkkotunnus ja tavaramerkki – eri roolit yrityksesi identiteetissä
Usein sanotaan, että verkkotunnus on sekä osoite että yrityksen identiteetti internetissä. Tavaramerkki taas on tunnus/merkki tuotteillesi/palveluillesi, mutta se voi myös olla yrityksesi nimi tietyillä markkinoilla. Tämän vuoksi näillä on eri merkitys yrityksellenne.
Verkkotunnuksen rekisteröinti – yksinoikeus osoitteeseen
Kun olet rekisteröinyt verkkotunnuksen, sinulla on yksinoikeus juuri siihen osoitteeseen internetissä, esimerkiksi legalbuddy.fi. Verkkosivuilla voit esitellä yritystäsi sekä tuotteitasi ja/tai palveluitasi. Sinulla ei kuitenkaan ole yksinoikeutta yrityksesi nimeen tai tuotteidesi/palveluidesi nimeen, ennen kuin olet rekisteröinyt sekä yrityksesi nimen että tunnuksen/nimen tuotteillesi/palveluillesi tavaramerkkinä. Tämä tapahtuu eri vaiheissa eri viranomaisilla.
Selvitä nimen saatavuus ennen rekisteröintiä
Kun sinulla on selkeä käsitys siitä, millä nimellä haluat yrityksesi ja tuotteidesi/palveluidesi olevan tunnettuja, sinun tulisi tehdä yleinen selvitys nähdäksesi, onko nimi jo jonkun muun käytössä.
Hyödynnä rekistereitä (kuten whois.net, patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tavaramerkkitietopalvelu tai eSearch Plus) ja internetiä saadaksesi mahdollisimman hyvän kuvan markkinatilanteesta juuri sinun tuotteidesi/palveluidesi osalta. Selvitä myös, käyttääkö joku muu vastaavilla tuotteilla/palveluilla samanlaista nimeä, mikä voisi estää rekisteröintisi.
Tavaramerkin suoja on maantieteellisesti rajattua
Toisin kuin verkkotunnuksessa, jossa saat globaalin yksinoikeuden internetissä, tavaramerkki on ensisijaisesti kansallinen tai alueellinen oikeus. Tämän vuoksi sinun tulisi selvityksessäsi ottaa huomioon nykyinen ja tuleva markkina-alueesi tuotteille/palveluille. Tämä on osa strategiaa, joka määrittää esimerkiksi sen, missä haluat rekisteröidä tavaramerkkisi ja saada yksinoikeuden. Jos markkinasi on Suomi, voi riittää suomalainen tavaramerkkirekisteröinti, mutta jos tavoitteena on useampi EU-maa, voi olla järkevää rekisteröidä yhteisötavaramerkki, joka kattaa kaikki EU:n jäsenmaat ja antaa yksinoikeuden käyttää tavaramerkkiä koko EU:ssa.
Rekisteröintiprosessi – toimi nopeasti ja järjestelmällisesti
Kun selvityksen tulos osoittaa, että nimi on vapaana, on suositeltavaa aloittaa eri hakemus- ja rekisteröintiprosessit ja tehdä ne melko nopeasti peräkkäin. On kuitenkin huomattava, että omat selvityksesi eivät tässä vaiheessa vielä takaa lopullista arviota verkkotunnusrekisterissä, PRH:ssa (tavaramerkki) tai EUIPO:ssa (yhteisötavaramerkit).
Toimenpiteet
Hyvä ensimmäinen askel on rekisteröidä haluamasi verkkotunnus ja joskus useampi hyvä verkkotunnus varmistaaksesi niiden käytettävyyden, ettet joudu tilanteeseen, jossa sinun olisi pakko käyttää jotain täysin yrityksesi nimeä tai tuotteidesi/palveluidesi tunnusta/nimeä vastaamatonta verkkotunnusta.
Kun ensimmäinen askel on valmis ja olet rekisteröinyt haluamasi verkkotunnukset, siirry nopeasti seuraavaan vaiheeseen ja rekisteröi yrityksesi nimi kaupparekisteriin. Sen jälkeen viimeinen vaihe on rekisteröidä tunnus/nimi tavaramerkkinä tuotteillesi/palveluillesi, mikä tehdään PRH:ssa.
Kun olet rekisteröinyt sekä verkkotunnuksen, yrityksen nimen että tavaramerkin, on tärkeää muistaa, että verkkotunnus tulee pitää voimassa aika ajoin ja maksaa asiaan kuuluvat maksut verkkotunnuksen säilyttämiseksi. Seuraa tarkasti tämän rekisteröinnin voimassaoloa, jotta se ei pääse vanhentumaan ja joku muu ei vie sitä, mikä voisi romuttaa koko strategiasi.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos tarvitset lisää apua, autamme sinua mielellämme. Voit olla meihin yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa