Kysymys: Milloin on syytä sijoittaa uutta pääomaa yritykseen?

Olemme kaksi nuorta yrittäjää, jotka ovat rakentaneet mobiilisovelluksen, jolla on hyvät näkymät. Toistaiseksi yrityksellä menee hyvin sillä pääomalla, jonka olemme itse sijoittaneet. Olemme kuitenkin alkaneet miettiä uuden pääoman ja kokonaan uusien sijoittajien mahdollista mukaan ottamista. Mitä tässä tulisi ajatella ja milloin siihen on oikeasti syytä ryhtyä?

Legalbuddy vastaa

Kuva asianajajasta


Hei ja kiitos kysymyksestänne!


Pääomasijoittaja yhtiöön

Miksi yritys hakee pääomaa?

On olemassa useita syitä sille, miksi yrityksenne saattaisi haluta hankkia uutta pääomaa. Hyvinä aikoina saatatte haluta rahoittaa laajentumista ja uusia investointeja, kun taas huonompina aikoina voi olla tarpeen saada pääomaa erilaisten maksuvalmiusongelmien ratkaisemiseksi. Saatatte myös haluta lisätä pääomaa yritykseen kasvattamalla osakepääomaa, sillä suuri osakepääoma herättää enemmän luottamusta. Suurella osakepääomalla osoitatte, että enemmän pääomaa jää yritykseen eikä sitä voida jakaa osakkeenomistajille. Lisäksi lainan saaminen pankista voi olla helpompaa, jos yrityksellä on suurempi osa omasta pääomasta rekisteröitynä osakepääomana. 

 

Mistä pääomaa voi saada?

Pääomaa voidaan hankkia sekä teiltä nykyisiltä osakkeenomistajilta että ulkoisilta tahoilta – sijoittajilta, pääomasijoittajilta tai bisnesenkeleiltä. Nämä ovat henkilöitä, jotka saattavat olla valmiita sijoittamaan yritykseenne rahaa vastineeksi omistusosuudesta. Kun saatte pääomasijoitusta, päätätte samalla hyväksyä uusia osakkaita yritykseenne. Osakkaat voivat myöhemmin vaihtua, kun sijoittaja haluaa saada rahansa takaisin ja tehdä niin sanotun "exitin" eli myydä osuutensa uusille sijoittajille. 


Pääomasijoittaja on uusi kumppani

Uusien osakkaiden saaminen pääomasijoitusten kautta on siksi kuin mikä tahansa kumppanuus, sillä saatte uusia osakkaita, joiden kanssa johdatte yritystä. Jos etsitte sijoittajia, on hyvä muistaa, että mahdollisia sijoittajia voi löytyä kaikkialta eikä ainoastaan omista verkostoistanne. On myös olemassa lukuisia startup-hubeja, jotka auttavat yrityksiä luomaan kontakteja ja joissa keskitytään kasvuun. 


Valmistautuminen sijoittajan mukaan tuloon

Uuden osakkeenomistajan ottaminen yhtiöön on usein monimutkainen tilanne. Asiassa on syytä tarkistaa osakassopimukset ja muut yhtiön asiakirjat hyvissä ajoin ennen uuden osakkeenomsitajan mukaan tuloa. Autamme sinua mielellämee asiassa. Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.


Ennen sopimusneuvottelua tai mahdollisen riidan yhteydessä autamme sinua sopimuksen läpikäynnissä ja analysoinnissa – kiinteään hintaan. Tämä paketti kattaa max 10 sivua pitkän sopimuksen.

Lue lisää palvelusta

Laadi osakassopimus kokeneiden liikejuristien avulla – selkeästi ja kiinteään hintaan.

Lue lisää palvelustamme

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.