Kysymys: Mitä toimitusjohtajasopimuksen tulisi sisältää?
Johdamme yhdessä toisen perustajan kanssa startup-yritystä, joka on hankkinut ulkopuolista pääomaa toimitusjohtajan palkkaamista varten. Olemme löytäneet oikean henkilön ja mietimme nyt, mitä meidän pitäisi ottaa huomioon, kun laadimme työsopimusta toimitusjohtajan kanssa?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Toimitusjohtajasopimus
Toimitusjohtajan rooli ja toimitusjohtajasopimuksen merkitys
Oikean henkilön valitseminen toimitusjohtajaksi on ratkaisevan tärkeää yrityksen toiminnan ja kehityksen kannalta. Vaikka luottamus valittuun toimitusjohtajaan olisi suuri, voi toimisuhteen aikana tapahtua odottamattomia asioita. Siksi on tärkeää laatia asianmukainen toimitusjohtajasopimus, joka määrittelee sellaisia asioita, jotka saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, kuten lojaalisuus, salassapito ja kilpailukielto.
Toimitusjohtajasopimus ja sijoittajat
Toinen merkittävä syy laatia asianmukainen toimitusjohtajasopimus on se, että mahdollinen sijoittaja saattaa tarkastella yritystä. Toimitusjohtajasopimukset kuuluvat yleensä ns. due diligence -tarkastuksen piiriin. Jos sopimuksesta paljastuu vakavia puutteita, se voi herättää sijoittajassa huolta, joka olisi muuten voitu välttää.
Toimitusjohtaja ei ole tavallinen työntekijä
Koska toimitusjohtajalla on yrityksen johtajan asema ja häntä pidetään yrityksen toimielimenä, ei hän kuulu työsopimuslain piiriin. Tämän vuoksi toimitusjohtajan toimisuhteen ehdot on määriteltävä toimitusjohtajasopimuksessa.
Toimitusjohtajasopimuksen sisältö ja keskeiset ehdot
Toimitusjohtajasopimuksessa olisi hyvä olla määräykset
- irtisanomisajasta,
- palkasta,
- lomista ja
- muista mahdollisista eduista, kuten eläke-etuuksista, bonuksista ja erorahoista
Toimitusjohtajasopimusta ei tulisi verrata yrityksen muiden työntekijöiden työsopimuksiin vaan sen tulisi olla huomattavasti yksityiskohtaisempi.
Sopimuksessa tulisi myös määritellä toimitusjohtajan ja yrityksen hallituksen välinen suhde sekä muut velvoitteet, jotka liittyvät toimitusjohtajan asemaan yrityksen johdossa.
Muita keskeisiä ehtoja toimitusjohtajasopimuksessa
Ehkä tärkeimpiä määräyksiä toimitusjohtajasopimuksessa ovat kysymykset siitä, miten yritys voi suojautua liikesalaisuuksien vuotamiselta ulkopuolisille ja miten toimitusjohtajan tulee toimia työsuhteen päättymisen jälkeen.
Salassapito
Koska toimitusjohtaja todennäköisesti saa käyttöönsä kaikki yrityksen liikesalaisuudet, on tärkeää, että sopimuksessa on määräykset salassapidosta sekä työsuhteen aikana että sen päättymisen jälkeen. Sopimuksessa voidaan määrätä salassapitosäännön rikkomisesta sopimussakko, jolloin yrityksellä on oikeus ennalta määriteltyyn korvaussummaan, mikäli toimitusjohtaja rikkoo sopimuksen salassapitomääräyksiä. Yrityksen ei tarvitse osoittaa aiheutunutta vahinkoa vaatiakseen korvausta vaan riittää, että salassapitoa on rikottu. Sopimussakon vaatimus ei estä yritystä vaatimasta korvausta aiheutuneista vahingoista.
Kilpailukielto
Kilpailukiellon mukaan toimitusjohtaja ei saa harjoittaa kilpailevaa toimintaa työsuhteen aikana tai irtisanomisajan päättymiseen asti. Usein toimitusjohtajasopimukseen sisällytetään kuitenkin ehto, jonka mukaan kilpailukielto on voimassa myös tietyn ajan työsuhteen päättymisen jälkeen.
Kilpailukiellon on oltava kohtuullinen suhteessa olosuhteisiin. Jos ehto on tarpeettoman rajoittava, se saatetaan katsoa pätemättömäksi. Lähtökohtana on, että kilpailukielto tulisi koskea vain tiettyä maantieteellistä aluetta tai tiettyä liiketoimintaa eikä sen tulisi olla voimassa pidempään kuin 12 kuukautta työsuhteen päättymisen jälkeen.
Koska toimitusjohtaja on kilpailukieltovelvoitteen alainen koko irtisanomisajan, pitkä irtisanomisaika voi joskus tarjota riittävän suojan olosuhteista riippuen. Yrityksen kannattaa harkita kilpailukieltolausekkeen muotoilua siten, että yrityksellä on oikeus päättää, sovelletaanko kilpailukieltoa, ja näin päättää vasta myöhemmin, maksetaanko korvausta entiselle toimitusjohtajalle.
Rekrytointikileto
Toimitusjohtajan työsuhteen päätyttyä voi olla tarpeen rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan rekrytoida työntekijöitä tai houkutella asiakkaita, toimittajia ja muita yhteistyökumppaneita. Rekrytointikieltolauseketta ei tulisi muotoilla liian laajaksi, eikä sen tulisi olla voimassa pidempään kuin 12 kuukautta työsuhteen päättymisen jälkeen. Yrityksen ei tarvitse maksaa korvausta entiselle toimitusjohtajalle ehdon voimassaoloaikana.
Eroraha
Koska toimitusjohtaja ei kuulu työsuhdeturvan piiriin ja hänet voidaan irtisanoa ilman erityistä syytä, tosin noudattaen sovittua irtisanomisaikaa, on yleistä sopia ns. erorahasta, joka on sovitun ajan (esimerkiksi kolmen kuukauden) kuukausipalkkioiden määräinen korvaus. Työnantajana haluat, että eroraha vähennetään mahdollisista uusista tuloista ja maksetaan kuukausittain. Lisäksi erorahaa ei tulisi maksaa, jos toimitusjohtaja on rikkonut työsopimusta.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos tarvitset lisää apua, autamme sinua mielellämme. Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.
Laadi selkeä ja juridisesti pätevä toimitusjohtajasopimus, jossa määritellään toimisuhteen ehdot yrityksen edun mukaisesti.
Luo toimitusjohtajasopimus- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa