Kysymys: Mikä on pääomitustaulukko? Miten se eroaa osakasluettelosta?
Mahdollinen sijoittaja on kysynyt, onko meillä Osakkeenomistajataulukko. Miten se eroaa osakasluettelosta ja missä yhteyksissä sitä käytetään?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestänne!
Mikä on pääomistustaulukko (Capitalization table)?
Pääomitustaulukkoon (capitalization table) listataan kaikki yhtiön osakkeet ja kuvataan osakkeiden omistusta eli se sisältää listauksen osakkeenomistajista, osakelajeista, osakkeiden määrästä sekä omistusosuuksista. Pääomitustaulukkoon voidaan myös kirjata yhtiön optio-ohjelma, konvertoitavat lainat sekä sijoituskierroksilta saadut rahoitukset.
Miksi pääomitustaulukko on tärkeä?
Pääomitustaulukko antaa selkeän yleiskuvan yrityksen omistussuhteista. Taulukon perusteella esimerkiksi sijoittajien on helpompaa ennakoida miten heidän omistusosuutensa tulevat muuttumaan rahoituskierrosten jälkeen. Tämän lisäksi nykyiset osakkeenomistajat voivat nähdä, kuinka heidän omistuksensa laimenevat mahdollisen sijoituskierroksen yhteydessä ja sijoittajat saavat käsityksen siitä, kuinka suuren osan yrityksestä he tulevat omistamaan sijoituksensa jälkeen.
Pääomitustaulukko investointiprosesseissa
Investointiprosesseissa pääomitustaulukko on yksi tärkeimmistä asiakirjoista. Koska mahdolliset optiot, konvertoitavat lainat ja muut rahoitusinstrumentit voivat laimentaa osakeomistuksia, taulukon tulisi sisältää laskelmat kunkin osakkeenomistajan omistuksesta. Pääomitustaulukko ei ole yhtiölle pakollinen asiakirja, mutta se auttaa hahmottamaan yhtiön omistusrakennetta.
Mikä on osakasluettelo?
Osakasluettelo on puolestaan luettelo yhtiön osakkeista tai osakekirjoista osakelajeittain, niiden antamispäivistä sekä osakkeenomistajien yhteystiedoista. Osakasluettelo on yhtiölle pakollinen asiakirja, mikäli sen osakkeita ei ole liitetty arvo-osuusjärjestelmään. Osakasluettelo on laadittava viivytyksettä yhtiön perustamisen jälkeen ja sen pitäminen on yhtiön hallituksen vastuulla.
Tarvitsetteko lisää apua?
Jos tarvitsette apua asiakirjan laatimisessa, autamme teitä mielellämme. Voitte ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa