Kysymys: Voiko ohjelmistojärjestelmiä patentoida? Miten muuten voi suojata keksinnöt?

Hei Legalbuddy, Olemme kehittäneet ohjelmistojärjestelmän, jonka haluamme suojata. Voimmeko esimerkiksi patentoida tämän tai muuten suojata sen?

Legalbuddy vastaa

Kuva asianajajasta


Hei ja kiitos kysymyksestä.


Ohjelmointijärjestlemän patentointi ja muu suojaaminen

Edellytykset ohjelmistojärjestelmän patentoimiselle

Jotta ohjelmistojärjestelmä voisi olla patentoitavissa, sen täytyy itsessään olla tekninen ratkaisu tekniseen ongelmaan, uusi verrattuna aiempaan tietoon hakemuksen jättämishetkellä sekä sisältää keksinnöllisyyttä eli teknisen ratkaisun tulee edustaa edistysaskelta aiemmista keksinnöistä eikä se saa olla itsestään selvä alan ammattilaiselle. 

Nämä kolme vaatimusta koskevat kaikkia patentoitavia ratkaisuja eikä niitä ole erikseen rajattu koskemaan ainoastaan ohjelmistojärjestelmiä.


Ohjelmistojärjestelmän lähdekoodia ei voi patentoidaa

Pääsääntönä on, että ohjelmistojärjestelmiä ei voida patentoida siltä osin kuin on kyse sen lähdekoodista. Varsinainen lähdekoodi ei ole tekninen ratkaisu, vaan luettavissa oleva tekstikokonaisuus.


Lähdekoodi on tekijänoikeussuojan alainen

Lähdekoodi on tekstimuotoinen osa, jota ei siis voi sellaisenaan patentoida. Tekstiä ja siten myös lähdekoodia suojataan automaattisesti kuitenkin tekijänoikeudella siitä hetkestä, kun se on luotu. Tämä edellyttää, että lähdekoodin teoskynnys ylittyy. Teoskynnys tarkoittaa, että luomuksen tulee olla niin itsenäinen ja omaperäinen, että kaksi henkilöä eivät itsenäisesti toimien päätyisi samaan lopputulokseen. Nämä vaatimukset on asetettu kuitenkin melko matalalle.


Lähdekoodin lukija voi olla patentoitavissa

Ohjelmistojärjestelmän toinen osa eli lähdekoodin lukija, joka muuntaa koodin tekniseksi ratkaisuksi, saattaa kuitenkin täyttää vaatimukset patentoitavalle keksinnölle. Jälkimmäinen osa voi mahdollisesti olla patentoitavissa, jos se täyttää kaikki patentoitavuuden kolme edellytystä. Jokainen patenttihakemus arvioidaan aina tapauskohtaisesti.


Vaihtoehtoiset suojakeinot ei-patentoitaville osille

Usein on olemassa osia, joita ei voida patentoida, mutta jotka halutaan silti suojata. Esimerkkinä tällaisesta käy tietty menettelytapa, jolla ei ole teknistä vaikutusta, kuten liiketoimintamenetelmä. Tällainen liiketoimintamenetelmä voi olla yrityssalaisuus, joka tulee suojata asianmukaisesti eli yrityksen sisäisten sääntöjen ja määräysten kautta.


Tarvitsetteko lisää apua?

Jos tarvitsette lisää apua, autamme teitä mielellämme. Voitte ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.


Saat apua immateriaalioikeuksiesi (IPR) kartoittamiseen ja suojaamisen suunnitteluun asiantuntijatyöpajassa.

Lue lisää palvelusta

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.