Kysymys: Miten osakassopimus toimii?
Minua on kehotettu tekemään osakassopimus yhtiökumppanieni kanssa. Miten osakassopimus toimii?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestänne!
Osakassopimus
Miksi kannattaa laatiaosakassopimus?
Osakassopimuksessa määrätään siitä, kuinka osakkaat yhdessä johtavat yritystä. Osakassopimus täydentää osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestystä, joissa ei useimmiten käsitellä osakkaiden välisiin suhteisiin liittyviä kysymyksiä. Sopimalla osakassopimuksessa osakkaiden välisiin suhteisiin liittyvistä keskeisistä asioista vähennetään tarpeettomien erimielisyyksien riskiä.
Vaikka osakkaat olisivat tänään yksimielisiä, ei voida olla varmoja, että näin olisi aina ja siksi osakassopimuksen laatimisesta ei kannata pidättäytyä.
Mitä asioita osakassopimuksella sovitaan?
Osakassopimuksilla yleensä sovitaan siitä, minkälaisia oikeuksia ja velvollisuuksia osakkeenomistajilla on, miten päätökset yhtiössä tehdään sekä siitä, miten hallitus valitaan.
Lisäksi osakassopimuksella voidaan sopia yhtiön osakkeiden luovutukseen ja lunastukseen liittyvistä toimista.
Tavallisesti osakassopimus sisältää myös ehtoja sopimusrikkomuksista ja riidanratkaisusta sekä exit-kysymyksistä eli esimerkiksi siitä mitä tapahtuu, kun osakas haluaa myydä osuutensa tai jättää yrityksen muista syistä (esimerkiksi kuoleman vuoksi).
Muita yleensä osakassopimuksissa sovittavia asioita ovat osakkeenomistajan työntekovelvoite, salassapito sekä kilpailu- ja houkuttelukielto.
Osakassopimus tulee räätälöidä yrityksen tarpeisiin sopivaksi
Muista, että osakassopimus on räätälöitävä juuri kyseessä olevan yrityksen olosuhteisiin. Millainen on yrityksen osakasrakenne – onko kyseessä 50/50-yritys vai onko yksi osakkaista enemmistöomistaja? Ovatko kaikki osakkaat aktiivisia yrityksen toiminnassa? Onko yrityksellä exit-suunnitelma? Jotkus osakassopimukset voivat sisältää vain muutamia kohtia, kun taas toisissa voidaan sopia asioista hyvinkin laajasti.
Osakassopimuksen oikeudellinen asema
On tärkeää muistaa, että osakassopimuksen ei tulisi olla ristiriidassa osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen kanssa. Osakassopimuksella ei lähtökohtaisesti ole yhtiöoikeudellista sitovuutta eli yhtiö ei ole sidottu osakassopimukseen vaan osakkassopimus on sitova vain sen osapuolten välillä. Esimerkiksi yhtiökokouksessa tehtyä päätöstä, joka on ristiriidassa osakassopimuksen kanssa, ei voida julistaa pätemättömäksi.
Uuden osakkaan liittäminen osakassopimukseen
Osakkeiden ostaja (uusi osakas) ei automaattisesti tule sidotuksi jo olemassa olevaan, nykyisten osakkeenomistajien välillä tehtyyn osakassopimukseen. Tämä pätee myös silloinkin, vaikka osakkeensa myynyt osakkeenomistaja oli sidottu osakassopimukseen.
Jotta olemassa oleva osakassopimus olisi uutta osakasta sitova, tulee hänet liittää sen osaksi erillisellä sopimuksella tai nykyisten osakkaiden on tehtävä uusi, kaikkia sitova osakassopimus. Jos uusi osakas halutaan sitouttaa jo voimassaolevaan osakassopimukseen, helpoin tapa on laatia liittymissopimus, jolla uusi osakas liitetään osakassopimukseen.
Tarvitsetteko lisää apua?
Jos tarvitsette lisää apua, autamme teitä mielellämme. Voitte olla meihin yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa