Kysymys: Mitä tarkoittaa diluutiosuojaehto?
Yksi mahdollisista sijoittajistamme, pieni pääomasijoitusyhtiö, on pyytänyt diluutiosuojaehtoa sijoituksensa edellytykseksi. Mitä se tarkoittaa ja mitä vaikutuksia sillä on muihin osakkeenomistajiin?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestänne!
Diluutiosuoja – sijoittajan turva omistusosuuden laimenemista vastaan
Mitä tarkoittaa diluutiosuoja?
Diluutiosuojaehdot ovat usein sijoittajien käyttämiä ja niillä pyritään varmistamaan, ettei sijoittajien osakeomistus yhtiössä laimene. Sijoittajan osakeosuus voi laimentua, jos yhtiö myöhemmässä vaiheessa hankkii uutta pääomaa osakeannin kautta, mikä johtaa nykyisten osakkeenomistajien omistusosuuksien laimenemiseen.
Mahdollinen sijoittaja asettaa siksi usein ehdoksi, että osakassopimukseen lisätään diluutiosuojaehto, joka suojaa sijoittajan osuuksia yhtiössä laimenemiselta antamalla oikeuden osallistua tuleviin osakeanteihin. Oikeus osallistua tuleviin osakeanteihin on usein kohtuullinen vaatimus, mutta se voi estää osakeantien kohdentamisen tietylle sijoittajalle (suunnatut osakeannit).
Suoja arvonalenemaa eli down roundia vastaan
Diluutiosuojaehto voi myös suojata sijoittajaa arvonalenemalta, joka voi syntyä, kun yhtiö myöhemmässä vaiheessa joutuu laskemaan liikkeelle uusia osakkeita alemmalla hinnalla kuin mitä sijoittaja alun perin maksoi, ns. down round. Down round voi aiheuttaa merkittävää laimenemista.
Erityissuoja down round -tilanteessa
Tietyt diluutiosuojaehdot tarjoavat sijoittajalle erityisen suojan siten, että sijoittajalle annetaan down roundin yhteydessä oikeus merkitä osakkeita nimellishintaan, jotta tämä voi puolustaa omistusosuuttaan pienellä panostuksella. Tämä antaa sijoittajalle huomattavasti paremman aseman kuin muille osakkeenomistajille. Muiden osakkeenomistajien kohdalla kysymys on siitä, haluavatko he asettaa pääomasijoituksensa etusijalle vai että kaikilla osakkeenomistajilla on samat oikeudet.
Tarvitsetteko lisää apua?
Jos tarvitsette lisää apua, autamme teitä mielellämme. Voitte ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse tai varaamalla ajan suoraan juristiemme kanssa.
Laadi osakassopimus kokeneiden liikejuristien avulla – selkeästi ja kiinteään hintaan.
Lue lisää palvelustamme- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa